Kompostowanie - naturalny sposób na oszczędność i ekologię

Co to jest kompost?

Kompost to naturalny nawóz powstały z rozkładu organicznych odpadów. Kompostowanie
to proces biologiczny, w którym mikroorganizmy przekształcają resztki roślinne i inne odpady biodegradowalne w żyzny humus. Jest jednym z najprostszych i najefektywniejszych sposobów na ograniczenie ilości odpadów oraz poprawę jakości gleby.

Dlaczego warto kompostować?

Kompostowanie przynosi wiele korzyści dla środowiska, w tym dla gleby i roślin, ale również dla Twojego portfela.

Korzyści dla środowiska

  • Zmniejszenie ilości odpadów – odpady organiczne stanowią dużą część odpadów (ponad 30%), a kompostowanie redukuje ich objętość trafiającą na składowiska.
    W ten sposób, odpady organiczne zamieniają się w wartościowy produkt zamiast
    być problemem.
  • Mniejsza emisja gazów cieplarnianych – rozkład organicznych odpadów
    na składowiskach powoduje wytwarzanie metanu, który posiada około 25 razy większy potencjał cieplarniany niż CO. Prawidłowo prowadzony proces kompostowania ogranicza wydzielanie tego gazu.

Korzyści dla gleby i roślin

  • Naturalne nawożenie – kompost wzbogaca glebę w składniki odżywcze, poprawiając jej strukturę i żyzność.
  • Lepsza retencja wody – gleba z dodatkiem kompostu lepiej zatrzymuje wilgoć zmniejszając potrzebę podlewania.
  • Zdrowsze rośliny – kompost dostarcza mikroorganizmów, które wspomagają wzrost roślin i chronią je przed chorobami.
  • Brak potrzeby chemicznych nawozów – stosowanie kompostu ogranicza potrzebę sztucznych nawozów, które mogą zanieczyszczać wody gruntowe.

Korzyści ekonomiczne

  • Oszczędność na nawozach – darmowy, naturalny nawóz zastępuje kupne produkty.
  • Niższe koszty wywozu śmieci – mniej odpadów to mniejsze koszty ich wywozu (dodatkowo, w niektórych gminach przysługuje ulga za kompostowanie).
  • Lepsze plony – warzywa i owoce rosną bujniej i zdrowiej, co daje większe zbiory.

Co można kompostować, a czego nie?

Można kompostować:

  • resztki warzyw i owoców,
  • fusy z kawy i herbaty,
  • skorupki jaj,
  • skoszoną trawę, liście, drobne gałęzie,
  • tekturę i papier bez barwników, w niewielkich ilościach.

Nie wolno kompostować:

  • resztki mięsa i kości,
  • nabiał,
  • oleje i tłuszcze,
  • rośliny chore i zainfekowane,
  • w przypadku kompostownika z dżdżownicami (wermikompostownik), lepiej unikać cytrusów, bo dżdżownice ich nie lubią.

Zasady skutecznego kompostowania:

Źródło: Ministerstwo Klimatu i Środowiska, kampania Piątka za segregację, strona internetowa: naszesmieci.pl

Korzyści finansowe i ulgi za kompostowanie

Wielu mieszkańców nie zdaje sobie sprawy, że kompostowanie może przynieść również wymierne oszczędności finansowe. Jeśli zdecydujesz się kompostować swoje odpady biodegradowalne, koniecznie zgłoś ten fakt w Urzędzie Gminy.

W Gminie Mogilany miesięczna ulga za kompostowanie wynosi 5,00 zł  mc/na osobę. Ponadto gminy oszczędzają na kosztach transportu i zagospodarowania bioodpadów, co może przyczynić się do stabilizacji opłat dla wszystkich mieszkańców gminy.

Raportowanie

Kompostowanie ma kluczowe znaczenie dla osiągania wymaganych poziomów przygotowania do ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. Zgodnie z przepisami, gminy
są zobligowane osiągnąć corocznie wymagane poziomy recyklingu odpadów komunalnych. Za 2025 rok, wymagany poziom recyklingu wynosi 55% wszystkich odpadów komunalnych wytworzonych w gminie. Należy pamiętać, że za niespełnienie ustawowych poziomów recyklingu gmina otrzyma karę finansową co może skutkować zwiększonymi kosztami zagospodarowania odpadów w kolejnych latach. Z kolei kompostowanie w przydomowych kompostownikach uznawane jest jako recykling.

Dlatego niezwykle istotne jest, aby zgłaszać ilość skompostowanych bioodpadów
w Urzędzie Gminy Mogilany
. Można to zrobić wypełniając ankietę dotyczącą kompostowania dostępną poniżej do pobrania i wysyłając ją na adres email:
gmina@mogilany.pl.

Wypełnienie ankiety zajmie tylko kilka minut. Jeśli nie chcesz ważyć odpadów, możesz przyjąć następujące wartości szacunkowe:

  • pojemnik 10l wypełniony odpadami kuchennymi to równowartość maksymalnie 8 kg bioodpadów,
  • na 1 m2 trawnika przypada 0,5-3 kg skoszonej trawy, w zależności od jakości gleby
    i intensywności użytkowania (nawożenie, nawadnianie, napowietrzanie)
    .

Jeżeli dalej nie wiesz jak wypełnić ankietę, skontaktuj się z urzędem: 12 444-52-63

Chcesz zacząć kompostować?

Jeśli jeszcze nie kompostujesz, to dobry moment, by zacząć!

Więcej informacji o kompostowaniu znajdziesz na stronie internetowej gminy pod linkiem: https://www.mogilany.pl/dla-mieszkanca/gospodarka-odpadami/kompostowanie
oraz w intrenecie.


PRZYKŁADOWE MATERIAŁY:

https://kulturarecyklingu.pl/wp-content/uploads/20...

https://www.smieciopolis.opole.pl/wp-content/uploa...