Kompostowanie to naturalny proces zamiany odpadów organicznych w żyzny nawóz. Można w tym celu wykorzystać specjalny kompostowni, który przyspiesza proces kompostowania dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza i wilgoci. Oto kroki, które należy podjąć, aby rozpocząć kompostowanie:
Umieść kompostownik w zacienionym miejscu w ogrodzie.
Do kompostownika możesz wrzucać: resztki owoców i warzyw, rozdrobnione gałęzie, skoszoną trawę, zgrabione liście, chwasty (bez nasion), resztki roślin, niezadrukowany papier, a także słomę i siano.
Nie wrzucaj do kompostownika: resztek mięsa, ryb i nabiału, płyt wiórowych i MDF, zadrukowanego papieru, kolorowych gazet.
Co jakiś czas przemieszaj kompost, aby zapewnić dostęp tlenu.
W razie potrzeby podlej kompost w czasie suszy.
Pamiętaj, że kompostowanie to naturalny proces, który wymaga czasu. Gotowy kompost będzie ciemny, sypki i będzie miał zapach ściółki leśnej.
Mieszkańcu pamiętaj!
Jeśli jeszcze nie kompostujesz, to dobry moment, by zacząć!
Więcej informacji na:
Chcesz dowiedzieć się więcej o kompostowaniu? W sieci znajduje się wiele materiałów na ten temat
np. Poradnik Kompostownia Instytutu Opolskiego dostępny na stronie:
https://www.smieciopolis.opole.pl/wp-content/uploa...